Veenbrand

Ken je het verschijnsel van de veenbrand?

Een veengebied staat in de brand, de brandweer rukt uit en krijgt de brand onder controle. Iedereen kan tevreden op weg naar huis, maar dan steekt de wind de kop op en laait het vuur weer op. De veenbrand is een geniepige brand, de veenlaag blijft ondergronds nog heel lang smeulen en heeft maar weinig nodig om weer vlam te vatten. Sommige conflicten kun je vergelijken met een veenbrand.

Deze metafoor spreekt mij, als Drent van het veen, erg aan.

Binnen een relatie is een knetterende ruzie, een uitslaande brand, vaak beter dan onuitgesproken onvrede die blijft smeulen als een veenbrand. Kleine irritaties groeien uit tot onoverkomelijke belemmeringen. Van buiten lijkt er niets aan de hand, maar ondergronds broeit er van alles. Er hoeft dan niet veel te gebeuren om de ruzie te doen oplaaien. De bekende druppel, die de emmer doet overlopen.

Bij een veenbrand weet je nooit waar en wanneer het vuur weer oplaait. Kortom je weet niet wat je kunt verwachten, waar je aan toe bent. Dat schept onduidelijkheid en roept onzekerheid en wantrouwen op. Dat zijn geen goede elementen voor een relatie, niet in de privé en ook niet in een arbeidssituatie.

Wat kun je doen om zo’n veenbrand binnen een relatie te voorkomen?

Ik denk dat het in een relatie belangrijk is om duidelijk naar elkaar te zijn. Geef aan wat je te bieden hebt en maak duidelijk wat je van de ander verwacht. Voel je toch dat er irritaties ontstaan, maak ze dan bespreekbaar. Ga met elkaar in gesprek, luister naar elkaar en probeer elkaar te begrijpen. Het is niet erg wanneer je van mening verschilt, maar het is wel belangrijk dat je de verschillen accepteert en respecteert.

Dit kost energie en uithoudingsvermogen.

Mediators kunnen je begeleiden in dit proces, zodat die smeulende veenbrand blijvend onder controle is.