“Niets is wat het lijkt”

‘Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt’

Deze dichtregel van de Utrechtse schrijver C.C.S. (Cees) Crone (1914-1951) staat op een huis niet ver van het Utrechtse Centraal Station. Ik vind het een prachtige zin. Zo’n zin die elke keer weer even een speldenprik uitdeelt aan je geest.

Tijdens een workshop transformatieve mediation gebruikte de trainer ook deze quote.

Met behulp van een koffiekopje legde ze het uit. Niet iedereen kan vanuit zijn of haar gezichtspunt het oortje van het kopje zien. Hoe kan het dat dezelfde gebeurtenis door iedereen op zijn eigen wijze wordt ervaren?

Iedereen ervaart de situatie op zijn eigen manier, maakt er zelf een plaatje bij. Je kunt er vanuit gaan dat jouw plaatje het enige juiste is, maar je kunt je ook gaan verdiepen in de plaatjes van anderen.

Ook al ben  je zeker van je overtuiging  dat het kopje geen oor heeft, loont het de moeite het kopje eens vanuit een andere invalshoek bekijken. Dan blijkt er toch een oortje aan te zitten!

Deze metafoor gebruik ik ook wel bij mijn mediation- en coachingsgesprekken.

Ik probeer de mensen in beweging te brengen, zodat ze een ervaring ook eens vanuit een ander standpunt gaan bekijken en begrip op kunnen brengen voor de visie van de andere partij. Als je niet wilt bewegen en vasthoudt aan je eigen plaatje, is de kans op een conflict groot.

Als je blijft volharden in je eigen standpunt, zonder de mening of  het standpunt van de ander te willen onderzoeken, zal er geen beweging ontstaan. Soms moet je letterlijk opstaan uit je stoel om de situatie eens vanuit een andere kant te  bekijken.

Goed kijken, kritisch analyseren wat er aan de hand is, alle mogelijkheden verkennen, en pas daarna met oplossingen komen, is voor mij een belangrijke leidraad bij de mediations en coachingstrajecten.