Delen is helen

Delen is helen: deze quote las ik een tijdje geleden in het weekend magazine van de Volkskrant. Het is een uitspraak van psycholoog Bram Bakker. Het sprak mij meteen aan. Je kunt in je eentje blijven worstelen met een probleem, maar je kunt het ook bespreekbaar maken.

Dan zet je een stap, kom je in beweging om een verandering in gang te zetten. Het maakt niet uit of het conflict op het zakelijke of persoonlijke vlak ligt of dat het om een intern probleem gaat, wanneer je er met de ander over spreekt, creëer je ruimte om het probleem op te lossen.

In mijn praktijk als mediator coach heb ik onlangs enkele familiegesprekken gevoerd. Ook hier merk ik dat wanneer een emotie wordt gedeeld, het herstel wordt ingezet. Daar wordt ook menig traantje bij weggepinkt.  Soms vallen er harde woorden of worden elkaar verwijten gemaakt. Ik probeer door mijn vraagstellingen zaken boven tafel te krijgen en zorg zo nodig voor verduidelijking. Iedereen krijgt de ruimte en de tijd om zijn of haar zegje te doen. Gevolg: je krijgt de kans om je hart te luchten, je voelt je gehoord en begrepen. Op deze manier wordt de angel uit het conflict gehaald. Gedurende het gesprek blijkt dat er wederzijds begrip ontstaat, er kan weer gecommuniceerd worden.  Aan het eind van het gesprek gaan mensen moe, maar tevreden weer naar huis. Er is ruimte ontstaan om samen verder te gaan.

Ik vind het fijn om dit proces te kunnen en mogen begeleiden.

Tenslotte maken we samen de wereld op deze manier een stukje mooier.